Min O-Ringenvecka

Hej igen! Den senaste veckan har jag spenderat i Borås, under sommarens härligaste evenemang, O-Ringen, och vilken vecka det har varit!

Min inställning inför veckan var som jag sa på presskonferensen innan att ha en rolig och avslappnad vecka utan krav på prestationer. Självklart var orienteringen i fokus men med JVM en vecka innan var jag lite urladdad och inte på topp förberedd inför O-Ringen. Jag tänkte att jag springer från det utgångsläge jag har just nu, så får vi se hur det går. Motivationen för orientering var hög och jag såg fram emot en vecka i tung och utmanade terräng där jag kunde ta ut mig fysiskt och tekniskt, och jag sa faktiskt till en journalist att målet med veckan var att vara riktigt trött i slutet och att jag vill känna att jag inte hållit igen fysiskt (som jag gjorde lite på JVM för att kunna göra bra tekniska lopp).

När starten gick på första etappen var jag ganska ofokuserad, bommade 1an, bommade 2an, bommade 3an och bommade 4an. Efter totalt 9 min bomtid insåg jag att det är inte kul att orientera på detta sättet, och jag skärpte till mig (det bästa jag kan säga till mig själv för att lyckas i skogen, kort och gott: ”SKÄRP TILL DIG”). Ett bra avslut på etappen ledde ändå till en 6e plats, ca 5 min efter norskan Andrine som vann. Jag trodde att jag skulle vara längre bakom så nu insåg jag, jakten på täten har börjat! Dags att försöka plocka in tid inför jaktstarten!
Andra etappen gick riktigt bra, startade nästan först och gjorde ett bra lopp, några fel vägvalsbeslut men bra genomförande av dem gjorde att jag inte tappade allt för mycket tid. En revanschlysten Sara i boråsterräng, redo att ta ut sig fysiskt är en Sara som kan springa ganska fort. Mitt lopp räckte till en andraplats, ca 1 min efter suveräna schweiziskan Sandrine.
Den regniga vilodagen spenderades med vänner och som supporter på elitsprinten som gick inne i Borås.
Etapp tre visade sig vara min parad-etapp, en långdistans i tung terräng med några svåra kontroller och lite slitna ben på alla löpare. Denna etapp vann jag faktiskt med ca 4 min och tog därmed in en del av försprånget till täten, nu endast 46 sekunder efter Miri som ledde i sammandraget.
Fjärde etappen var en medeldistans och jag höll ett riktigt högt tempo i skogen, men loppet innehöll dock två större bommar. Det var en helt otroligt kul bana med mycket folk i skogen och med tung och krävande terräng.  Jag slutade på en 3e plats, ca 1 min efter Sandrine igen, och att jag var laddad och förväntansfull inför morgondagen gick inte att ta miste på.
Inför femte och sista etappens jaktstart var jag sammanlagt bara 13 sekunder efter danskan Miri, och 39 sekunder före Sandrine. Försprånget konkurrenterna fick första dagen var nästan helt inplockat! Under jaktstarten kom jag inte helt oväntat ihop med Miri vid 1an, och vi följdes åt i princip hela vägen, med undantag från långsträckan då vi tog olika vägval men konstigt nog kom ihop igen och stämplade nästa kontroll exakt samtidigt. Resten av loppet blev ett rävspel då vi hade koll på varann, försökte rycka ifrån genom att ta olika kortare vägval, men vi kom alltid ihop ändå. När bara sista sluttningen med luriga kontroller återstod bestämde jag mig för att öka farten, och därmed öka stressen. Jag hade full koll på kartan och märkte att Miri drog lite snett. Jag såg min chans och kastade mig nerför backen mot 3e sista kontrollen, redo att springa allt var jag hade på inlöpningen mot Borås arena. Jag fick en lucka men kände att Miri låg precis i rygg, och när jag kom över bron och in på arenan började jag känna att det skulle gå vägen. Att korsa mållinjen och falla ihop, helt slut och som vinnare av klassen D20Elit kändes helt underbart! Sista etappens Gps-tracking hittas här: https://www.livelox.com/Viewer/O-Ringen-Boras-etapp-5/D20E?classId=2693 och om man vill se kamerbilder från våran spurt och målgång kan man klicka här och dra fram videon till ca 3:29:00 http://www.oringen.se/213/boras-2015/live/livesandning.html

Men, som jag sa innan, O-Ringen är en vecka av så mycket mer än bara orientering och tävling. Denna folkfest har bland annat innehållit:

 • Traditionsenligt ”jordgubbar deluxe” fika nästan varje kväll med ett härligt gäng kallat Falkhundra.
 • Skönt häng på O-Ringen torget där man inte kan gå en minut utan att stanna och prata med någon man känner
 • Campingboende med klubben och familjen precis bredvid den internationella campingen vilket bjöd till flera nya intrenationella konversationer och kontakter.
 • Kvällsmys på taket av ett lok med ett gäng härliga göteborgare.
 • En kul kväll att träffa folk på vid det danska lägret innan vilodagen
 • Träff med Kanadensiska orienterare med erbjudande att flytta till Kanada ett år för att promota orientering (var dock tvungen att tacka nej)
 • Volleybollpassrekord med tjejerna i klubben, 29 blev rekordet.
 • Intervju och även mycket lyssnande Radio O-Ringen där Matilda jobbade under veckan
 • Fotbollsmatchpåhejning från en uppblåsbar pool, ätandes segertårta med Falkhundra
 • Obligatoriska vägvalsgenomgångar på bussen hem från etapperna med min FAIK-kompanjon Amanda
 • Kaffebesök i Schweizarstugan, fick lära ut att fika innebär kaffe och kaka, inte chips
 • Sköna kvällar med FAIK-samlingar innehållande bland annat dansktävling, rebuslösning, sleven-utdelning och betting på den kommande dagens resultat
 • Firande av FAIKs totalseger och andraplats med bakelse på långbordet sista kvällen
 • En oförglömlig avslutingsfest ”sjätte etapp” med alla vännerna från orienteringsvärlden på ett och samma ställe

Undrar man lite över vad O-Ringen är för nåt och vad tjusningen egentligen är med det kan man läsa denna krönika, skriven av Michael Hallner: http://www.arbetarbladet.se/sport/orientering/kronika-o-ringen-ar-en-nagot-absurd-form-av-gemenskap

Häftiga filmer finns även från O-RingenTVs youtubekanal, här är en: https://www.youtube.com/watch?v=1lIdkUYYYW8

Tusen tack till alla boråsarrangörer som gjort O-Ringen till ett sånt bra arrangemang, tack till mina sponsorer som gjort min totalseger möjlig, tack till klubben, familjen och vännerna för alla fantastiska minnen och upplevelser jag fått mig från veckan.O-Ringen, vi ses igen i Sälen 2016!

20150723_205451 Screenshot_2015-07-25-03-06-26image (2)2015-07-24-2038_55b28631e087c33cdf35b6b8

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *