Orolig vecka och seniordebut på Swedish League

Tillbaka igen efter en veckas tystnad här på bloggen, förlåt! Denna veckan har varit väldigt speciell, vi börjar från där jag lämnade sist, alltså förra söndagen:

Jag hängde med ut till Norwegian Spring för att springa en långdistans tänkt som ”genomkörare” inför Swedish League helgen därpå. Jag var mycket motiverad och taggad innan, men så fort jag startat kände jag att det inte gick, både tekniskt men mest mentalt. Efter ett slarvfel under första långsträckan och en dödsklättring uppför en brant till 4an kändes det nästan som jag redan gett upp. Resten av loppet blev bara en plåga med massa slarvfel och ofokus. Jag gick i mål som 7a,  nästan 9 min efter duktiga Ida-Marie. Jag ville helst bara åka hem och lägga mig, men att hjälpa HSK att plocka ner tävlingen verkade lite lugnande för mig och det var skönt att bara stå och dra ut häftstift ur resultattavlan och snacka med de andra, och bara behöva ha fokus på att göra nåt praktiskt. En analys av tävlinge gjordes lite senare när ryckt upp mig efter att jag deppat ihop ett tag, länk till karta och LÅNG analys av loppet:
(jag tycker det är nästan lättare att analysera ett lopp sm gått dåligt än ett som gått bra, men det är inte lika kul…)

http://www.eksjoolgykartor.se/show_map.php?user=Sara+H&map=2068

Måndag-tisdag:
Jag jobbade, min 3e och 2a sista dag på Motz, sorgligt! under träningarna började jag få känning i benhinnan, och under tisdagen gick det över till sjuk stelhet i vaderna. Joggade bara på tirsdags-löp, och sen var det taco-kväll med CoolChics gänget, mysigt! Mari kom och bodde hos mig och Helen för att ”vänja” henne vid bytet av rumskamrat sen 😉

Onsdag-torsdag:
Lediga dagar då Mari var på besök, låg ute och solade, grejade och försökte få ordning på vaderna som inte alls går med på att jag varken springer eller har kul. Under eftermiddagen fick vi fikabesök av Gustav Bergman, Jonas Leandersson, Albin Ridefeldt och Johan Runesson som är här på träningsläger. Jag och Mari lärde oss spela 7 wonders (jättekomplicerat sällskapsspel), com jag faktiskt vann, men med mycket hjälp och tips av Gustav.
På kvällen var det tänkt att jag jag skulle springa OL-intervaller med finska landslaget, men det blev det inget av eftersom vaderna strejkade. Länk till en del av fotona som togs under kvällen : Det blev istället rullskidtur ut och sen kartpromenad med Matilda med stopp för fotografering av löparna. Under torsdagen blev jag riktigt orolig över vaderna, och det blev en hemmadag med fix, och sen Höiåsträning och försök till jogg.

På fredagen började jag med en morgonjogg med Ida, Helen, Elena, Florian mfl då vaderna kändes lite bättre. Jag pratade ett peppande Skype-samtal med Helena Jansson, och hon gav mig tips om situationen. Resten av dagen bestod av nedpackning av lägenheten och sen kom mamma och pappa, vi lastade in all flytt och sen drog på en mysig sightseeing i Halden by (som var full av russ-folk) och sen på Höiås. Jag började bli riktigt nervös inför morgondagens långdistans som mätte hela 11,3 km i riktigt tuff terräng.

Tävlingsdag 1, Swedish League långdistans, Åmål
Med en osäker fysisk uppladdning (lite för lite träning pga vaderna) var jag extra noga med den mentala uppladdningen inför denna brutala långdistans. Utdrag ur mitt ”SWEDISH LEAGUE dokument” (ja, jag är en sån som springer bäst av att skriva mycket inför stora lopp)

Varför springer jag Swedish League? (målsättning)

Jag är faschinerad av tuffa långdistanser, och att bara klara banan är nåt som faktiskt skulle göra mig nöjd. Jag vill ha några sträckor som jag är supernöjd med, som jag haft fullt fokus på. Jag ska använda tanken på konkurrenterna till att pusha mig själv, det är det de finns till för. Varje sträcka ska jag ha gjort mitt bästa på nån punkt, haft en plan och inte gett upp. Jag springer orientering för att det är så sjukt kul!

Hur ska jag nå mitt mål?

 • Alltid vara ett steg före
 • Ha en bra plan, lägga tid på vägval och inte chansa rätt på. Har jag valt ett vägval är det för att det var det som såg bäst ut där, då gäller det att fullfölja det helt.
 • Överblick banan i början, sen dela upp långdistansen i 3-4 bitar
 • Riktning ut från både kort och långkontroller. Riktning, lyfta blicken, se ett föremål och SPRING.
 • Vrid på huvudet inne i kontrollringen. Sakta också in lite för att ha tid att se fler detaljer.
 • På långdistans har alla ups and downs, överlev dina downs så kommer du långt. Långdistans handlar nästan bara om mentalt, det är en kamp mot sig själv.
 • Fortsätt orientera även om nån kommer ikapp.
 • OFFENSIV orientering. Spring på där det går och ha regelbunden offensiv kartkontakt.
 • Orientera också mitt på sträckorna, inte bara ut och in.
 • Man vinner inte på kortsträckorna, men på väl genomförda långsträckor kan man plocka in minuter. ”Imagine your konkurrenter”.
 • Andra konkurrenter faller bort efter hand om du själv gör ett OK och stabilt lopp. 1min bom på kortkontroll spelar mindre roll i långa loppet
 • ”alla kommer hit, ska ta sig upp och jag ska göra det på bästa möjliga sätt”.

Innan lopet var jag så nervös att jag skakade, hade riktig respekt för utmaningen framför mig. Jag hade en riktigt bra dag och förutom en knackig långträcka där även vaderna krampade ihop uppnådde jag min målsättning. Loppet (på 1h 37min) resulterade i en överraskande 5e-plats, delad med Minna Kauppi, bara 1.19 efter Emma Klingenberg som vann. Här är länk till karta och gps från loppet: http://www.tulospalvelu.fi/gps/20150425SL1-D21/  . Måste säga tack till arrangörerna för fantastiskt arrangemang och riktigt bra banor! Resten av lördagen spenderades med min fina familj och med tjejerna i Faik!

Tävlingsdag 2, Swedish League medeldistans, Åmål. Söndagens medeldistans gick också enligt planen, men med några svackor i koncentrationen som resulterade i 3 bommar, ca 3,5 min miss totalt. Vaderna ville inte helt samarbeta, men var med mig hela loppet iallafall. Resultatet blev ändå en 8e plats, 6min och 22 sek efter suveräna Helena Jansson!  Gps-tracking från tävlingen: http://www.tulospalvelu.fi/gps/20150426SL2-D21/

Nu sitter jag hemma i den lite mer tomma lägenheten i Halden igen. Väntar gör en vecka med sista jobb-dagar, underbart vårväder och sista härliga träningarna med HSK för detta året. På torsdag flyttar jag hem till Falköping för att fira min fina mamma som fyller 49 år, och sen ha det som bas inför tävlingssäsongen.

Tack för uppmärksamheten, hörs i veckan !
/en glad S

DSC_3746

 

En reaktion på ”Orolig vecka och seniordebut på Swedish League

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *