Tid till att träna eller tid till att vila?

När jag slutade gymnasiet stod valet mellan att börja plugga på någon högskola till hösten, eller ta ett år ledigt från studier för att få lite nya erfarenheter. Valet blev det andra alternativet, och detta dels för att ha tid till att fundera ut vad jag vill utbilda mig till, och dels för att få tid till att satsa på orienteringen.

Ja precis, det där med tid till en elitsatsning på orientering, det var något jag längtat efter, att äntligen inte behöva spränga in träningspass mellan skola och läxor, mellan resor och kvällar med kompisar, utan att faktiskt kunna träna så mycket jag vill och så mycket kroppen tål. Jag jobbade en månad på en skola heltid, men kände att detta var lite för mycket jobb. Då kikade jag på lite andra ställen och hittade Halden, orienteringsvärldens Mecka, där jag snabbt hittade en bra lägenhet och även deltidsjobb.

Nu lade jag mer tid på träning, och jag kände att det verkligen var kul och bra, och den där viloperioden en orienterare brukar ha i november kände jag inte behövdes. Jag var ju i superform och jag hade all tid i världen att träna! Tills…. för några veckor sen då jag helt enkelt inte klarade av att springa mer. Under en onsdagsnattorientering kände jag att benen dog efter 40 min och jag ville helst lägga mig ner där i skogen. Detta höll i sig och jag klarade inte ens ett lågintensivt crosstrainerpass. Efter många tillsägelser att ta det lite lugnt ett tag gick jag ytterst motvilligt med på en veckas totalvila.

Detta ämnet har förstås väldigt aktuellt nu och jag ha funderat mycket över vad som egentligen gått snett. Är det jobbet som sliter för mycket? Eller den nya terrängen ? Eller helt enkelt allt nytt som gjort att kroppen säger ifrån? Tillslut har jag nog fått inse att det där med viloperioden jag aldrig tog har fått straffa sig, men samtidigt att jag kanske har tränat på lite för mycket, bara för att jag kunnat. Då kommer frågan, nu när jag i och med elitsatsningen fått mer tid att träna, hur ska man då göra så att man inte tränar för mycket? Jag har pratat med ganska många om detta, och när jag pratade med Ewan McCarthy som var på besök i Halden i veckan sa han att det kan vara bra att se på en elitsatsning från andra hållet. Att man får all tid i världen till återhämtning och vila.

Detta gav mig lite nya perspektiv och nu ska jag snart vara tillbaka i normal träning igen, med mer tid till att vila istället för att träna!

10822610_10205393171177040_579891170_n

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *